Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

4 rețete de înghețate vegane

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este o dietă vegană și care sunt beneficiile sale?

4 rețete de înghețate vegane

 Veganismul, mai mult decât o alimentație sau o dietă anume, este pentru unele persoane un adevărat stil de viață și înseamnă a nu consuma alimente de origine animală și a nu folosi produse de proveniență animală (haine, genți, încălțăminte, etc.). Alimentația vegană exclude consumul oricărui tip de alimente de origine animală (precum carne, ouă, lapte și alte substanțe produse sau derivate din acestea). Din acest motiv, pentru persoanele care urmează o dietă vegană, există diverse alternative de rețete în care produsele și alimentele de origine animală se înlocuiesc cu altele de proveniență vegetală.

Iată care sunt principalele beneficii ale unei diete vegane:

 - Un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare. În cadrul alimentației vegane, riscul unui exces de colesterol este aproape nul deoarece alimentele de proveniență vegană nu au colesterol, iar în plus, sunt sărace în grăsimi saturate.

 - O incidență scăzută de hipertensiune care este relaționată cu un consum mai mic de sare (care se găsește în exces în mezeluri și în alimentele procesate);

 - O rată mai scăzută de diabet, datorită unui consum crescut de carbohidrați complecși în locul celor simpli: cereale, fructe uscate, leguminoase;

 - Un risc scăzut de obezitate deoarece alimentele vegetale au mai multe fibre (au un efect de sațietate) și sunt mai sărace în calorii;

 - O incidență redusă de cancer (în special de colon, prostată, plămâni, ficat și pancreas) datorită prezenței numeroșilor antioxidanți din fructe și legume, fibrelor dietetice și lipsei consumului de proteine animale care includ elemente ale metabolismului animal precum toxine, etc.

 - O incidență scăzută de osteoporoză deoarece proteinele animale, din cauza acidității pe care o produc în organism, produc o pierdere osoasă ridicată. În schimb, mineralele care se găsesc din abundență în fructele și legumele proaspete susțin metabolismul osos.

Cum se pot înlocui ingredientele clasice cu unele vegane?

 

Ingredient

Se poate înlocui cu:

Lapte de vacă

Lapte de soia, ovăz, orez, migdale, cocos, alune de pădure etc. În general orice tip de lapte vegetal, cu sau fără arome.

Frișcă lichidă

Frișcă de soia, orez sau cocos.

Cremă de lapte

Cremă de lapte de soia, cocos sau orez.

Frișcă bătută

Frișcă de bătut de soia, cocos sau orez.

Lapte condensat

Lapte condensat de soia, frișcă fără zahăr sau brânză tofu cremoasă.

Lapte praf

Orice lapte vegetal praf.

Ciocolată cu lapte

Ciocolată neagră fără lapte sau ciocolată cu lapte vegetal (poate fi preparată și în casă).

Nutella sau cremă de alune

Cremă de alune, de migdale sau cremă de cacao fără lapte.

Ciocolata albă

Ciocolata albă fără lapte.

Tips-uri pentru ca înghețatele să fie cremoase

 Unul dintre lucrurile cele mai importante este ca înghețată să fie cremoasă. Iată câteva aspecte de luat în considerare când se prepară înghețatele vegane:

 Pentru ca înghețata să capete o textură cât mai cremoasă, odată ce se congelează este esențial să se amestece din jumătate în jumătate de oră pentru a nu forma ace de gheață. De asemenea, pentru a obține o înghețată densă și cremoasă se pot folosi:

 - Frișcă de soia sau de cocos de bătut. Există unele mărci disponibile în magazinele naturiste sau online.
 - Brânză vegană tartinabilă

 - Fructe cărnoase, în special mango, zmeură, căpșuni, piersici, caise, banane, avocado, etc.
 - Creme de cacao sau de roșcove
 - Amidon de porumb

Sugestii pentru înghețate

 - Fructe: căpșuni, zmeură, mure, coacăze, kiwi, ananas, banane, cireșe, pere, piersici, caise, portocale, pepene galben, etc.

 - Arome: cacao, ciocolată, roșcove, vanilie, caramel, mentă, scorțișoară, etc.

 - Fructe uscate: nuci, alune de pădure, migdale, fistic, stafide, caju, etc.

 - Toppinguri: siropuri preparate în casă (de ciocolată, vanilie, căpșuni, etc.), granola, cereale, diverse semințe și oleaginoase, etc.

1. Înghețată vegană de ciocolată și fructe uscate

Ingrediente:

 - 180 grame de ciocolată neagră cu 70% cacao

 - 300 grame de lapte de alune de pădure

 - 300 grame de cremă de cocos

 - 3 linguri de sirop de orez

 - 100 grame de zahăr brut

 - 100 grame de alune de pădure tocate

Cum se prepară?

 În primul rând, într-un bol mare se adaugă laptele de alune împreună cu crema de cocos și se bat bine, apoi se lasă deoparte.

 Separat, într-o crăticioară se topește ciocolata la foc mic, amestecând constant până se topește. Ciocolata topită se toarnă peste amestecul preparat anterior, amestecând ușor. Apoi se adaugă siropul de orez și se amestecă bine. Se incorporează și zahărul brut și se procesează cu un blender toate ingredientele până când se obține un amestec omogen. Se toarnă într-un recipient cu capac și se lasă la congelator 2-3 ore, amestecând din când în când pentru a nu se forma ace de gheață.

2. Înghețată vegană cu unt de arahide

Ingrediente:

 - 400 ml de lapte de cocos

 - 60 grame de unt de arahide

 - 3 linguri de ulei de cocos topit

 - 30 grame de fructe uscate crude, fără sare și neprăjite (după preferințe)

 - 30 grame de sirop de agave

 - 30 grame de zahăr brut

 - 1 linguriță de extract de vanilie

Cum se prepară?

 Cu o seară înainte de a prepara înghețata se lasă fructele uscate la înmuiat în apă plată, iar în ziua următoare se scurg și se procesează bine cu un blender, mai întâi cu viteză moderată, apoi cu viteză mai mare.

 Se adaugă treptat zahărul brut, siropul de agave, uleiul de cocos, laptele de cocos, extractul de vanilie și untul de arahide. Se procesează cu un blender toate ingredientele până când se obține un amestec omogen. Se toarnă într-un recipient cu capac și se lasă la congelator 2-3 ore, amestecând din când în când pentru a nu se forma ace de gheață.

3. Înghețată vegană de ciocolată și banane

Ingrediente:

 - 2 căni de nuci de macadamia

 - o jumătate de cană de cacao pulbere

 - 2 banane coapte

 - 3 sferturi de cană de sirop de agave

 - o jumătate de cană de ulei de cocos

 - 2 lingurițe de esență de vanilie

Cum se prepară?

 Nucile de macadamia se lasă la înmuiat într-un bol cu apă timp de 8 ore. După aceea se adaugă într-un bol toate ingredientele în afară de banane și uleiul de cocos și se procesează bine cu un blender câteva minute.

 Uleiul de cocos se topește pe baie de aburi și se adaugă la amestecul obținut anterior. Se mai procesează câteva secunde pentru a se incorpora în amestec. După aceea se decojesc bananele și se adaugă la crema astfel obținută, amestecând bine toate ingredientele. Se toarnă într-un recipient cu capac și se lasă la congelator 2-3 ore, amestecând din când în când pentru a nu se forma ace de gheață. Rezultatul va fi o înghețată cremoasă și sănătoasă.

4. Înghețată de cocos

Ingrediente pentru 4 porții de înghețată:

- 2 banane mici
- 200 ml de lapte de cocos
- 2 linguri de miez de cocos
- 3 linguri de miere naturală de albine

Cum se prepară?
 Într-o crăticioară se toarnă laptele de cocos și se lasă la foc mediu. Când laptele de cocos începe să se încălzească se ia de pe foc, se lasă să se răcească și se adaugă mierea, amestecându-se ușor.

 Cu ajutorul unui blender se procesează bananele cu nuca de cocos, apoi se adaugă laptele cu miere și se mai procesează câteva secunde. Se toarnă într-un recipient cu capac și se lasă la congelator 2-3 ore, amestecând din când în când pentru a nu se forma ace de gheață. Rezultatul va fi o înghețată cu textură cremoasă și foarte aromată.