Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

15 alimente pentru combaterea constipației

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce apare constipația?

15 alimente pentru combaterea constipației Constipația este dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemului digestiv. Există anumiți factori care pot influența apariția acestei probleme, cum ar fi stresul, lipsa exercițiilor fizice, sedentarismul, alimentele procesate și o dietă săracă în fibre.

 Dacă scaunele sunt uscate, este dificil să fie evacuate, sau dacă rămâne senzația de a nu le fi evacuat complet, atunci apare problema constipației. Persoanele care au dificultăți de evacuare sau care nu merg la baie de câte ori ar dori, au tendința de a simți disconfort în abdomen, distensie sau umflare a zonei abdominale și gaze intestinale. În aceste cazuri, unele persoane iau medicamente laxative, dar chiar dacă rezolvă pe moment problema, acestea pot avea efecte secundare, iar dacă sunt folosite frecvent, corpul începe să se obișnuiască cu ele, ceea ce face mai dificilă rezolvarea problemei.

 Constipația poate apărea temporar, în unele perioade când se iau anumite medicamente sau din cauza modificărilor hormonale, de exemplu, în timpul sarcinii sau poate deveni cronică, dar în ambele cazuri va fi benefică creșterea cantității de fibre din alimente sau din suplimente, care pot fi foarte utile. Bineînțeles, atunci când se crește consumul de fibre, trebuie să se crească și consumul de apă și lichide. Dacă nu se consumă între 2 și 3 litri de apă pe zi, se poate produce un efect invers nedorit.

 Activitatea fizică este, de asemenea, esențială pentru a facilita tranzitul intestinal, așa încât dacă nu puteți să faceți exerciții, încercați să mergeți pe jos cel puțin o jumătate de oră pe zi pentru a preveni constipația. În plus, puteți aborda această problemă și din punct de vedere nutrițional, incluzând în meniurile dumneavoastră zilnice alimente care favorizează evacuarea și previn problema constipației.

 Vă prezint în acest articol 15 alimente care ajută la prevenirea și combaterea constipației într-un mod simplu și eficient. Să vedem care sunt acestea:

 Alimente recomandate pentru prevenirea și combaterea constipației:

1. Merele

 Merele sunt o sursă bună de fibre mai ales când sunt consumate cu coajă, care trece prin intestine fără a fi digerată, facilitând mișcările normale ale intestinelor. În plus, merele sunt, de asemenea, bogate în pectină, care este o altă fibră solubilă și care are efecte laxative. Consumul regulat de mere reduce timpul de tranzit intestinal, prevenind constipația și stimulând procesele digestive. Evitați să consumați merele fără coaja, deoarece în acest caz pot avea efectul opus și pot fi puțin astringente.

2. Băuturile calde

 Băuturile calde, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau chiar apa caldă, consumate dimineața pe stomacul gol, sunt capabile să stimuleze intestinele și să prevină constipația. Aceste băuturi au de asemenea, capacitatea de a lărgi vasele de sânge care facilitează digestia și care favorizează defecarea. În ceea ce privește ceaiul și cafeaua, nu se recomandă excesul acestora, deoarece cafeaua poate avea un efect iritant, iar ceaiul poate fi puțin astringent. Societatea Americană de prevenire a cancerului recomandă consumul de lichide fierbinți dimineața pentru stimularea mișcărilor peristaltice și pentru a preveni constipația, cum ar fi apa caldă cu lămâie care ajută la evacuarea intestinelor.

3. Kiwi

 Kiwi este un fruct care are un conținut ridicat de fibre, care ajută la îmbunătățirea activității intestinelor datorită unei enzime care favorizează, de asemenea, procesul de digestie și reduce producerea de gaze. Pentru a profita de toate beneficiile fructului de kiwi, cel mai bine este să consumați acest fruct pe stomacul gol în fiecare zi. Un kiwi de dimensiuni medii conține aproximativ 2 grame de fibre, atât solubile, cât și insolubile, astfel încât ajută la prevenirea și combaterea constipației.

4. Prunele

 Prunele, atât proaspete, cât și uscate, sunt o excelentă sursă de fibre solubile și insolubile, fiind un aliat excelent pentru a preveni sau combate problema constipației. Conținutul lor de zahăr are un efect de laxativ favorizând reținerea apei în intestine, astfel încât facilitează expulzarea scaunelor. În plus, aceste fructe protejează membranele mucoase ale intestinului și stimulează activitatea colonului. Pentru a beneficia de proprietățile lor, puteți consuma prune proaspete sau înmuiați aproximativ cinci prune într-un pahar de apă timp de 12 ore și, după aceea, consumați prunele și beți apa pe stomacul gol sau înainte de a merge la culcare.

5. Coacăzele

 Precum majoritatea fructelor, coacăzele sunt bogate în fibre care lupta împotriva constipației, favorizând evacuarea materiilor fecale. Alegeți, de preferință, coacăzele proaspete și nu cele care sunt ambalate, deoarece pot avea mai puțini nutrienți sau îndulcitori adăugați.

6. Perele

 Perele sunt bogate în fibre și conțin, de asemenea, pectină care ajută la reglarea mișcărilor intestinale și detoxifică corpul, ajutând la prevenirea constipației. Puteți consuma de exemplu pere proaspete la micul dejun cu un bol de fulgi de ovăz înmuiați într-un lapte vegetal, după preferințe.

7. Avocado

 Fructul de avocado este bogat în carbohidrați sub formă de fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile favorizează efectul de creștere a volumului de fecale, iar fibrele insolubile acționează ca prebiotice, ameliorând în mod semnificativ problema constipației. Avocado este, de asemenea, bogat în grăsimi sănătoase. Puteți include zilnic câte o jumătate de avocado copt într-o salată sau într-o supă cremă de legume.

8. Portocalele

 Datorită acidului citric pe care îl conține portocala, face acest fruct un aliat bun pentru a dizolva reziduurile care se pot acumula în intestin, în același timp favorizând eliminarea lichidelor și reglând tranzitul intestinal, ameliorând problema constipației. Dacă vă place să beți suc proaspăt stors de portocale, pentru a-l face mai eficient, este de preferat să-l consumați pe stomacul gol. În orice moment, un suc de portocale proaspăt vă va oferi fibrele necesare pentru a preveni problema constipației.

9. Semințele de in

 Semințele de in conțin mucilagii, iar atunci când sunt înmuiate în apă și sunt consumate ulterior, ajută la curățarea intestinelor, ameliorând problema constipației. Pentru a beneficia de proprietățile acestora, puteți înmuia o lingură de semințe de in într-o jumătate de pahar cu apă și le puteți consuma dimineața. O altă opțiune este să măcinați aceste semințe și să adăugați câte o linguriță la un iaurt sau la diverse salate de crudități pentru a ajuta la combaterea constipației.

10. Fulgii de ovăz

 Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre solubile, care ajută la creșterea bolusului fecal în intestin, favorizând curățarea intestinelor și extragerea substanțelor reziduale, atâta timp cât se consumă și suficientă apă. Se pot consuma aproximativ 50 de grame de fulgi de ovăz pe zi, sub formă de terci cu lapte vegetal sau pot fi adăugați în supe-creme de legume, prevenind astfel constipația.

11. Semințele de Chia

 Semințele de Chia, pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, conțin grăsimi sănătoase care ajută la absorbția a mai multă apă în intestin prin creșterea volumului de fecale și favorizând evacuarea acestora. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, puteți consuma între două și trei linguri de semințe de chia pe zi pentru a preveni problema constipației. Le puteți înmuia timp de cel puțin 10 minute înainte să le consumați sau puteți să le lăsați la înmuiat peste noapte pentru a le hidrata și a elibera toate substanțele nutritive pe care le conțin.

12. Semințele de quinoa

 Semințele de quinoa sunt mult mai bogate în fibre solubile și insolubile decât alte cereale și semințe, astfel încât acestea contribuie la o bună reglare intestinală îmbunătățind în mod semnificativ problema constipației. Puteți consuma semințele de quinoa la micul dejun împreună cu un lapte vegetal la alegere în loc de cereale sau puteți să le adăugați la diverse salate de crudități. Quinoa se fierbe timp de 15 minute în apă, la fel ca orezul, pentru a beneficia de toate proprietățile acestora.

13. Fasolea verde

 Fasolea verde, pe lângă faptul că este bogată în vitamine și minerale, este o sursă bună de fibre solubile, astfel încât ajută la creșterea volumului fecalelor, facilitând evacuarea și prevenind constipația. Pentru a beneficia de proprietățile acestor legume, puteți consuma câte o porție de aproximativ 200 sau 250g de două sau trei ori pe săptămână.

14. Uleiul de măsline presat la rece

 Uleiul de măsline extravirgin are capacitatea de a lubrefia intestinele și de a facilita trecerea bolusului fecal prin ele. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, adăugați la salatele de crudități sau sau la preparatele din legume ulei de măsline pentru a îmbunătăți tranzitul intestinal. Puteți consuma între 4 și 6 linguri de ulei pe zi, iar în scurt timp, veți observa diferența.

15. Iaurtul

 Iaurturile conțin probiotice și alte bacterii sănătoase care facilitează o absorbție adecvată a nutrienților din intestine și normalizează tranzitul intestinal, promovând o floră intestinală sănătoasă și puternică. Puteți consuma cel puțin un iaurt pe zi pentru a stimula tranzitul intestinal și pentru a preveni constipația.