Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Deficiența de B12 și apariția depresiei

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie

 Cercetările publicate în decembrie 2021, folosind date din Studiul longitudinal irlandez asupra îmbătrânirii (TILDA), au descoperit că persoanele cu deficiență de vitamina B12 au un risc crescut de a dezvolta simptome de depresie. Potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie, 264 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu simptome de depresie.

Citește mai mult:Deficiența de B12 și apariția depresiei

Suplimente anti-coronavirus (II): melatonina

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19

Suplimente anti-coronavirus (II): melatonina În articolul anterior am discutat despre vitamina D și utilitatea sa posibilă în prevenirea și tratamentul infecției cu COVID-19. Astăzi vorbim despre un alt supliment care poate servi la prevenția și tratamentul infecției cu coronavirus, respectiv melatonina.

 Melatonina este un hormon care se găsește în mod natural în corpul nostru. Melatonina este produsă din aminoacidul esențial numit triptofan, prin transformarea serotoninei în melatonină în glanda pineală (care se află la baza creierului). Printre funcțiile cele mai importante ale melatoninei le menționăm pe următoarele:

Citește mai mult:Suplimente anti-coronavirus (II): melatonina

Suplimente anti-coronavirus (I): Vitamina D

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19

Suplimente anti-coronavirus (I): Vitamina D În acest articol vă prezint câteva date despre vitamina D ca supliment alimentar care vă pot ajuta în prevenirea și tratarea infecției cu virusul COVID-19. Acest supliment alimentar nu va preveni neapărat infecția, dar poate fi un instrument important pentru a preveni riscul de infecție.

 Vitamina D sau 25 (OH) D este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru. Aproximativ 90% din vitamina D este obținută de la soare. O sintetizăm în piele, datorită efectului radiațiilor ultraviolete B. Atunci când ne expunem puțin la soare, mai ales iarna, poate exista o deficiență a acestei vitamine. Nivelul scăzut de vitamina D din timpul iernii este una dintre cauzele epidemiilor virale. În timpul iernii, persoanele care nu iau suplimente de vitamina D sunt susceptibile să aibă concentrații serice scăzute de 25-hidroxi-vitamina D sau [25 (OH) D] în ser.

Citește mai mult:Suplimente anti-coronavirus (I): Vitamina D

Rolul potasiului în alimentație

Ce este potasiul și care este rolul său?

Rolul potasiului în alimentație Potasiul este mineralul care apare în cantitatea cea mai mare în organism după calciu și fosfor și apare întotdeauna asociat cu sodiul. Acest macromineral menține presiunea normală în interiorul și în exteriorul celulelor, reglează echilibrul de apă din organism, reduce efectele negative ale excesului de sodiu și participă la mecanismul de contracție și de relaxare a mușchilor (mai ales în cazul pacienților cardiaci). Un procent de 97% de potasiu se găsește la nivel intracelular, iar restul de 3% se găsește la nivel extracelular. Potasiul se găsește în alimente precum cereale, carne, legume, fructe și leguminoase. Aproximativ 90% din potasiul ingerat este absorbit în intestinul subțire și este eliminat prin urină. Consumul excesiv de cafea, ceai, alcool și/sau zahăr crește pierderea acestui mineral prin urină.

Citește mai mult:Rolul potasiului în alimentație

Biotina (Vitamina B7): funcții, beneficii și surse naturale

Ce este biotina?

Biotina (Vitamina B7): funcții, beneficii și surse naturale Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fiecărei celule din corp. Vitaminele din grupul B sunt un tip de vitamine care sunt distincte din punct de vedere chimic și care ajută corpul să proceseze alimentele în energie. Cunoscută și ca vitamina H, coenzima R și vitamina B7, biotina ajută corpul să metabolizeze grăsimile, proteinele și carbohidrații. Corpul uman are nevoie de biotină pentru creșterea și dezvoltarea sa normală, iar această vitamină este în special esențială pentru creșterea sănătoasă a fătului. Biotina ajută de asemenea la menținerea sănătății pielii, unghiilor și părului.

Citește mai mult:Biotina (Vitamina B7): funcții, beneficii și...

Carbohidrații în dietă: sursă de energie

Ce sunt carbohidrații?

Carbohidrații în dietă: sursă de energie

 O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți înfloritoare, iar aceasta înseamnă un aport adecvat de apă și cei trei nutrienți de bază: carbohidrați, proteine și grăsimi, precum și vitamine, minerale și alți micronutrienți. Toate aceste elemente sunt importante în cadrul unei diete sănătoase.

 Pentru ca organismul nostru să funcționeze în mod de optim, este bine să alegem formele cele mai sănătoase ale fiecăruia dintre nutrienți și să-i consumăm în mod echilibrat. Carbohidrații ne oferă energia necesară pentru ca organismul nostru să poată funcționa corect.

Citește mai mult:Carbohidrații în dietă: sursă de energie

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

Ce sunt enzimele digestive?

Enzime și probiotice: diferențe și beneficii

 Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acționează în principal asupra intestinelor, iar semnalele organismlui că are nevoie de enzime sau de probiotice sunt asemănătoare, uneori acestea se pot confunda, însă este important să subliniem că sunt două substanțe complet diferite.

 Să vedem în acest articol care sunt diferențele dintre enzimele digestive și probiotice, precum și beneficiile acestora asupra organismului.

Citește mai mult:Enzime și probiotice: diferențe și beneficii