Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Ascita: înțelegere, management și opțiuni naturale de tratament

 Ce este Ascita?

 Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdominală (peritoneu). Este o condiție medicală serioasă, care apare adesea ca o complicație a altor afecțiuni de sănătate, în special a bolilor de ficat. Iată o descriere mai detaliată:

Cauzele principale ale ascitei:

 1. Ciroza hepatică: Cea mai comună cauză a ascitei este ciroza hepatică, care reprezintă cicatrizarea și funcționarea defectuoasă a ficatului. În ciroză, circulația sângelui prin ficat este împiedicată, crescând presiunea în sistemul venos portal (hipertensiune portală).

Citește mai mult:Ascita: înțelegere, management și opțiuni...

Scleroza laterală amiotrofică: simptome, cauze, recomandări

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală

Scleroza laterală amiotrofică: simptome, cauze, recomandări Scleroza laterală amiotrofică (SLA), numită și boala Lou Gehrig (faimosul jucător de baseball care a fost diagnosticat cu această boală), este o boală cronică și debilitantă care afectează neuronii motori ai unei persoane și capacitatea sa de a se mișca. Potrivit Fundației Nemours, persoanele cu SLA nu pot trimite mesaje între creier și măduva spinării așa cum fac indivizii sănătoși, și de aceea au adeseori probleme cu mersul pe jos, alimentația, folosirea mușchilor și chiar cu respirația. Evitarea anumitor alimente poate face viața mai ușoară pentru o persoană diagnosticată cu SLA.

Citește mai mult:Scleroza laterală amiotrofică: simptome, cauze,...

Bolile hepatice, un semnal de alarmă (II)

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice

Bolile hepatice, un semnal de alarmă (II) Deși nu există multe date despre acest lucru, cercetătorii afirmă că este posibil ca ciroza indusă de alcool să fie prezentă la o vârstă mai tânără ca rezultat al leziunilor hepatice cauzate de expunerile chimice. De fapt, cercetătorii au arătat că și cantități mici de substanțe chimice din produsele alimentare, medicamente și produsele de îngrijire personală pot provoca leziuni hepatice. Unul dintre experimentele de mai sus a fost conceput pentru a evalua efectele combinațiilor chimice cu doze mici, care au fost pur și simplu surse de mediu, cum ar fi alimentele, medicamentele și produsele de îngrijire personală.

Citește mai mult:Bolile hepatice, un semnal de alarmă (II)

Se poate preveni o ischemie cerebrală?

Ce este ischemia cerebrală?

Se poate preveni o ischemie cerebrală? Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism suferă brusc și, de cele mai multe ori, cu consecințe importante. Dar de ce se întâmplă acest lucru?

 Există anumiți factori care predispun la această afecțiune de sănătate. Ischemia cerebrală este o problemă serioasă de sănătate care afectează fluxul de sânge din creier. Ischemia cerebrală este, de asemenea, cunoscută sub numele de accident vascular cerebral sau AVC. Ar fi la fel ca un atac de cord, dar care are loc în creier.

Citește mai mult:Se poate preveni o ischemie cerebrală?

Degenerescența maculară: factori de risc și dieta recomandată

Ce este degenerescența maculară?

 Multe persoane sunt afectate de o boală care este principala cauză a deficienței de vedere în țara noastră, cu toate acestea, nu am auzit prea multe despre aceasta. Degenerescența maculară asociată vârstei (DMA) este o boală a maculei, o mică zonă din centrul retinei din spatele ochiului, prin care lumina trece la creier. Dacă macula este deteriorată, vă poate afecta capacitatea de a vedea corect detaliile fine. De asemenea, culorile devin mai puțin vibrante, iar dacă această afecțiune este lăsată netratată distruge treptat viziunea centrală, adică ceea ce vedeți direct în față. Acest lucru vă poate afecta activitățile zilnice, precum condusul și cititul.

Citește mai mult:Degenerescența maculară: factori de risc și...

Infecția cu coronavirusul COVID-19 în cazul copiilor

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?

Infecția cu coronavirusul COVID-19 în cazul copiilor Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care cuprind diferite subtipuri. La sfârșitul anului 2019, au fost detectate primele cazuri de un nou tip de coronavirus, respectiv COVID-19. Originile acestui virus sunt încă necunoscute, dar se suspectează că a suferit mutații de la animale pentru a se adapta la organismul uman. Cu siguranță infecția produsă de virusul COVID-19 este o infecție foarte contagioasă. Problema este că acest virus poate produce imagini clinice diferite, de la o simplă răceală până la pneumonie sau insuficiență respiratorie.

 De fapt, coronavirusul afectează diferit oamenii în funcție de vârsta lor sau de starea sistemului imunitar. Coronavirusul COVID-19 a provocat un număr semnificativ de decese la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, ele nu sunt singurele afectate, deoarece unele decese au fost înregistrate și la tineri, deși mult mai rar. Principalele simptome ale acestei infecții cauzate de COVID-19 sunt febra, tusea și lipsa respirației. Cu toate acestea, la fel cum pot exista complicații, există și multe persoane care transmit infecția asimptomatic.

Citește mai mult:Infecția cu coronavirusul COVID-19 în cazul...

Protocol de prevenție contra COVID-19

A preveni este infinit mai bine decât a trata

Protocol de prevenție contra COVID-19 Prevenția este cel mai bun remediu pentru infecția cu coronavirus, prin reducerea riscului de a fi infectat și de a răspândi virusul. Menținerea măsurilor de igienă și protecție de bază, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii mai ales în spațiile publice și păstrarea unei anumite distanțe față de alte persoane, sunt câteva dintre recomandările principale.

 Similar cu alte sindroame respiratorii, infecția respiratorie cauzată de coronavirusul COVID-19 poate include febră, tuse uscată, astenie și dispnee (respirație dificilă). Cu toate acestea, manifestările clinice sunt diferite între pacienți: unele persoane sunt complet asimptomatice sau cu simptome foarte ușoare, iar altele cu pneumonie severă, care au nevoie de spitalizare. Răspunsul imunitar este esențial în controlul și eliminarea infecțiilor cu COVID-19 și ar putea oferi o explicație pentru diferențele din tabloul clinic.

Citește mai mult:Protocol de prevenție contra COVID-19